49ste plaats, Antwerpen
Kruimelpad
U kent haar niet, de Dulle Griet
Tijdens de Antwerpse raadscommissie cultuur wordt er nu en dan een spreker uitgenodigd die zijn of haar museum komt toelichten. Altijd prettig om te horen hoeveel vakkennis er in onze musea is en hoeveel enthousiasme de sprekers aan de dag leggen. Onlangs was Carl Depauw te gast, de directeur van Museum Mayer Van den Bergh.
Wie Mayer van den Bergh zegt, zegt natuurlijk Dulle Griet, het beroemde schilderij van Pieter Bruegel de Oude. Kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh tikte het eind 19de eeuw op de kop voor 448 frank, zo vertelde directeur Depauw. De Dulle Griet is één van de pronkstukken van het museum maar de afgelopen twee jaar was ze uithuizig.
Bruegel de Oude is dit jaar 450 jaar overleden, naar aanleiding daarvan is het schilderij gerestaureerd. De originele kleuren kwamen van onder het gele vernis, sprankelender dan wij ze ooit zagen.
Na de restauratie hing het werk een drietal maanden op de prestigieuze Bruegel-overzichtstentoonstelling in Wenen. Groot succes, het Kunsthistorisches Museum kreeg nooit eerder zo veel volk over de vloer, meer dan 400 000 bezoekers ! Het was drummen voor elk schilderij, niet prettig, dat heb ik als bezoeker zelf kunnen ervaren.
Nu ‘onze’ Griet na twee jaar terug thuis is, heb ik haar opnieuw opgezocht. Het was een heel bijzondere ervaring want ze hangt beter dan ooit, in een aparte ruimte en vooral: op ooghoogte ! Je kunt haar in alle rust centimeter voor centimeter verkennen en steeds iets nieuws ontdekken. Momenteel maakt ze deel uit van de tentoonstelling ‘Madonna ontmoet Dulle Griet’, maar ook daarna blijft ze zo dicht mogelijk bij haar publiek. “Het is tenslotte een kijkstuk, zegt directeur Depauw, het publiek is laaiend enthousiast en dat willen we zo houden.”
Madonna ontmoet Dulle Griet, nog tot 31 december 2020 in Museum Mayer van den Bergh. Gratis voor Antwerpenaars met een A-kaart. www.museummayervandenbergh.be