49ste plaats, Antwerpen
Kruimelpad
Werk aan de kerk !
Afgelopen week hebben we in een commissie van het Vlaams parlement gestemd voor een wijziging aan het eredienstendecreet. De subsidiemogelijkheden voor de her- of nevenbestemming van niet-beschermde kerken en van kerken die reeds onttrokken zijn aan de eredienst worden uitgebreid. Belangrijk, want om een nieuwe invulling te geven aan een leegstaande kerk moet het gebouw meestal grondig aangepakt worden. Dankzij deze ‘nieuwe’ subsidiemogelijkheid zijn er nu middelen om broodnodige basisinvesteringen te doen, bijvoorbeeld: sanitair voorzien, een liftkoker plaatsen, compartimentering van de ruimte of het herstellen van het dak. Door de juiste aanpassingen wordt een kerk een stuk aantrekkelijker voor een mogelijke investeerder. Door dezelfde decreetswijziging zijn alle lokale besturen vanaf nu verplicht om een kerkenbeleidsplan uit te werken. In zo’n plan schrijven ze hun visie neer op de toekomst van de parochiekerken op hun grondgebied, leegstand en verval zijn geen optie meer.
Binnenkort kunnen we ons trouwens ook verwachten aan zonnepanelen op beschermde kerken. Minister Diependaele maakte deze maand bekend dat de huidige energiecrisis om praktische oplossingen vraagt. De stijgende energieprijzen zijn ook voor eigenaars of beheerders van onroerend erfgoed een grote zorg. Bovendien zijn de uitdagingen bij het nemen van energiebesparende maatregelen groter bij erfgoed dan bij andere gebouwen. Maar voortaan zal het Agentschap Onroerend Erfgoed standaard toelating geven voor zonnepanelen op àlle beschermde monumenten en in àlle beschermde stads- en dorpsgezichten.
Minister Diependaele: “De impact op de beleving van het erfgoed en de erfgoedwaarde blijft het liefst zo beperkt mogelijk. Bovendien mag de plaatsing van de zonnepanelen het goed onderhoud van het erfgoed niet in de weg staan”.
Het nieuwe beleid rond zonnepanelen wordt binnen de drie jaar na toepassing geëvalueerd.