49ste plaats, Antwerpen
Kruimelpad
Een fietsenstalling in het Groot Vleeshuis? Manuela Van Werde reageert kritisch
Een fietsenstalling in het Groot Vleeshuis? Manuela Van Werde reageert kritisch op voorstel van Groen
Het Groot Vleeshuis is een voormalige overdekte markt en gildehuis. Het is een van de oudste gebouwen van Gent. Minister Diependaele trok in het verleden al middelen uit voor instandhoudingswerken en restauratiestudies. Desondanks werd het gebouw in april 2021 gesloten omdat de veiligheid rondom het gebouw niet meer gegarandeerd kon worden.
Tijdig investeren in onderhoud
“Dit gebouw is er het levende bewijs van dat niet investeren in onderhoud op termijn grote problemen oplevert. Onderhoud is zo belangrijk, en dat heeft de Stad Gent duidelijk nagelaten. Ook de Gentse Opera is zo’n gebouw waar ik me ernstig zorgen over maak”, aldus Manuela Van Werde.
In 2020 hervormde minister Diependaele het premiesysteem inzake onroerend erfgoed, zodat het sneller en gemakkelijker geworden is om premies te krijgen voor onderhoud van historisch erfgoed. Het premiesysteem richt zich nu niet meer alleen op grote, kostelijke verbouwingswerken, maar ook op preventieve instandhoudingswerken en onderhoud.
“De kosten voor de renovatie van het dak en de infrastructuurwerken aan het gebouw worden geschat op 7,5 miljoen euro. Volgens de krant De Standaard zou de stad Gent een miljoen euro subsidie vragen van het Agentschap Onroerend Erfgoed om van het Vleeshuis een openbare fietsenstalling te maken?”
Meer inspraak en participatie
“Het is gewoon jammer dat de Gentenaars geen inspraak hebben gekregen, maar deze beslissing in de pers hebben moeten lezen. Dit terwijl participatie zo belangrijk is bij historisch erfgoed. Voor de herbestemming van kerken wordt er gepraat met burgers, daar gaat een uitgebreid participatieproject aan vooraf met het expertisecentrum Parcum in Leuven. Dat is hier niet gebeurd, waarschijnlijk omdat het monument snel snel aangepakt moest worden vanwege instortingsgevaar en omdat het subsidiedossier voor 1 februari binnen moest zijn.
Het is een goede zaak dat deze acute zaak aangepakt wordt maar ik hoop dat de stad een langetermijnvisie ontwikkelt voor de probleemsites. Want zonder haar historisch erfgoed is Gent Gent niet meer.”
Ook N-VA Gent vraagt meer visie
Fractievoorzitter van de Gentse gemeenteraad Anneleen Van Bossuyt: “Een masterplan voor ons erfgoed wordt al een eeuwigheid aangekondigd, maar ik heb er nog geen letter van gezien. De toekomst en timing van belangrijke erfgoeddossiers zoals de Opera, het Gravensteen en de Citadelsite zijn vandaag onduidelijk. Ook aan bijvoorbeeld het Stadhuis is vanbinnen en vanbuiten nog heel veel werk. We zijn een monumentenstad en daar moeten we als bestuur sterk op inzetten. Het is onze verantwoordelijkheid om ons rijke erfgoed voor de komende generaties gaaf te houden.”