49ste plaats, Antwerpen
Kruimelpad
Bescherm onze orgelbouwers en glas-in-loodwerkers tegen blinde Europese regels
We komen elke dag in aanraking met stoffen die niet zo best zijn voor onze gezondheid. Europese regels zijn er dan ook om gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken. Zo wil het European Chemicals Agency (ECHA) de regels voor de industriële verwerking van lood aanscherpen. Terecht, want arbeiders die langdurig worden blootgesteld aan lood en loodverbindingen lopen het risico op hersenbeschadiging en bijvoorbeeld dementie.
Alleen zouden de strengere regels ook bepaalde oude ambachten treffen, denk aan de restauratie van orgels of van glas-in-loodramen.
Die sector vertegenwoordigt minder dan 1% van de loodverwerking maar is erg belangrijk voor ons Vlaams erfgoed. In het bloed van orgelbouwers en glas-in-lood werkers is er trouwens nooit een verhoging van loodwaarden gevonden omdat in een ambachtelijk atelier de temperatuur van het gesmolten lood beneden de verdampingstemperatuur wordt gehouden. Perfect veilig dus als bepaalde procedures worden gevolgd.
De internationale Museumraad ICOM en de internationale raad voor monumenten en historische sites ICOMOS hebben een ‘comment’ ingediend bij het ECHA. Politici uit Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben er al op aangedrongen om een uitzondering te maken voor de ambachtelijke verwerking van lood. Ik stelde de vraag om zo’n uitzondering ook aan minister Diependaele, die me ervan verzekerde dat hij de problematiek ter harte neemt.